Pedicure Praktijk 

Haarlemmermeer

Voetproblemen

 

 

Eelt 

Eelt is plaatselijke verdikking van de opperhuid, die ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aan wrijving en/of druk. Door het wrijven van de opperhuid over een oppervlak wordt die ruwer en hard. Eelt kan ook ontstaan door verandering van temperatuur, veranderde samenstelling van zweet en ziekten.

Oplossing:

Bezoek consequent de pedicure, die kan eelt en kloven op een vakkundige manier wegsnijden/frezen. Verzorg uw voeten regelmatig met de juiste crème om de huid soepel te houden en zo ook (eventuele) kloven te verzachten/voorkomen. Bij extreme of pijnlijke eeltvorming kan een podotherapeut door middel van podotherapeutische hulpmiddelen zorgen voor een betere drukverdeling om eelt te verminderen/voorkomen.

 

 

 

Ingroeiende nagel 

Ingroeiende teennagels zijn een pijnlijke aandoening welke zo snel mogelijk vakkundig verholpen moet worden. Hierbij kan het plaatsen van een nagelbeugel een juiste oplossing zijn.

Het ontstaan van een ingroeiende teennagel kan verschillende oorzaken hebben bijvoorbeeld;

 • Druk door slecht (breedte/hoogte) passende schoenen
 • Het verkeerd- of te kort knippen van de nagels
 • Weke nagelomgeving (overmatige transpiratie)
 • Aangeboren rondgroeiende nagel
 • Niet goed functionerende bloedsomloop

Oplossing:
De pedicure zorgt ervoor dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd wordt. Bovendien heeft de pedicure diverse technieken voorhanden om de nagel drukvrij te leggen en herhaling van het ingroeien te voorkomen.

U kunt zelf zorgen voor het juiste schoeisel, de nagels recht te vijlen, niet te kort af te knippen en zeker geen hoekjes van de nagel weg te knippen.


 


 

Kalknagel (schimmelnagel)

 

Kalknagels komen voor bij ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking en zijn in principe vrij onschuldig. Ze worden veroorzaakt wanneer schimmels de nagel of huid binnendringen. Hierdoor ontstaat een (schimmel)infectie wat verklaart waarom we een kalknagel ook wel een schimmelnagel noemen. Een kalknagel behandelen is meestal niet noodzakelijk, maar door het uiterlijk van de aandoening wel vaak gewenst.

Schimmels komen bij iedereen voor en worden voortdurend overgedragen. Dit gebeurt tussen mensen, maar ook tussen mens en dier en mens en omgeving. De schimmels die kalknagels veroorzaken behoren in verreweg de meeste gevallen tot een schimmel uit de groep dermatophyten. Deze schimmels zijn voornamelijk aanwezig in vochtige ruimtes als sauna, zwembad, sportschool en douche. Er ontstaat natuurlijk niet altijd een infectie wanneer men in aanraking komt met deze schimmels. 

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele – bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.


Oplossing:

En schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Behandeling gaat vaak heel moeizaam en duurt vaak heel lang (> 12 maanden). Uw huisarts of dermatoloog kan, na een schimmel diagnostiek, medicijnen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden.

Wat kunt u zelf doen;

Naast de voorgeschreven middelen, moeten ook al uw schoenen en sokken met een schimmeldodend middel behandeld worden. Dit ter voorkoming dat schimmelsporen zich in de schoenen/sokken nestelen en her infectie zich voordoet. Ook is ondersteunende behandeling dor uw pedicure van groot belang. Tijdens de behandeling worden de nagels dunner gefreesd, wat de genezing bevorderd.

Ook krijgt u advies hoe de voeten, schoenen en sokken te behandelen en met welke middelen

 


 

Kloven

 

Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuringen zijn vaak pijnlijk en wanneer deze niet worden behandeld, zullen deze vaak erger worden. Meestal ontstaan deze door een droge of juist verweekte huid en meestal in combinatie met druk. Wanneer kloven niet behandeld worden, zullen ze dieper en pijnlijker worden.


Oplossing:
Is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Wanneer kloven zijn ontstaan door een schimmelinfectie in een vergevorderd stadium is het advies een bezoek aan uw huisarts.

Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk eelt weggehaald, vooral de randen van de kloven. Uw pedicure kan u het juiste advies geven om middels intensieve verzorging herhaling of verslechtering te voorkomen.

 


 

Likdoorn (clavus)

 

Likdoorns, ook wel eksterogen genoemd, zijn pijnlijke eeltplekken (eeltpitten) onder de voet of op of tussen de tenen. Een likdoorn ontstaat door toegenomen eeltvorming op een plek waar de huid blootstaat aan druk. De aangroeiende eeltlaag boort zich (soms puntvormig) in het vlees en dit veroorzaakt pijn. De medische term voor likdoorn is clavus. Deze komen voor onder de voetzool, vooral aan de voorzijde, op de tenen daar waar de schoen knelt, aan de zijkant- of tussen de tenen. Likdoorns tussen de tenen kunnen verweekt zijn.

De belangrijkste oorzaken zijn slecht passend schoeisel (te smal, hoge hakken), stand afwijkingen van de tenen/voeten (hamerteen, hallux valgus) of botuitgroeisels (exostosen). 


Oplossing:

Het verwijderen van de likdoorn door de pedicure en zorgen dat de plek drukvrij komt. De belangrijkste maatregel om een likdoorn te voorkomen is dus zorgen dat er geen druk meer op komt. Dat kan door schoenen te dragen die ruim genoeg zijn en/of de juiste ondersteuning biedt.

Bij likdoorns tussen de tenen kan na verwijdering de druk weggehaald worden door bijvoorbeeld een prothese of teenspreider.

Bij stand afwijking van de teen of voet kunt u overwegen een individueel aangepaste zool laten aanmeten. 

Nagelafwijkingen

 

Er zijn verschillende nagelafwijkingen met diverse oorzaken bijvoorbeeld:

 • Deels ontbrekende nagel
 • Vervormde nagel
 • Zwakke  of gespleten nagel
 • Beschadigde nagel
 • Groeistoornis van de nagel
 • Traumanagel
 • Mycosenagel (schimmelnagel/veel voorkomend probleem)

 

 

Voor zowel de cosmetische als de medische oplossing kunt u voor advies en behandeling terecht bij de pedicure. Zij beheerst de techniek voor de juiste oplossing d.m.v. een nagelreparatie/prothesetechniek en advies voor behandeling. Een veel voorkomende nagelafwijking/nagelziekte is de mycosenagel (schimmelnagel). Vooral in de zomer is dat heel vervelend met het dragen van open schoenen. Ik werk met de LCN Wilde-Pedique silver plus als nagelreparatie/correctie. Het is een elastische kunststof welke het meest comfortabel aanvoelt en er ook nog een fraai uitziet. Deze heeft een kiemdodende en antibacteriële werking.


Oplossing:

Ga voor een advies, behandelplan en verfraaiing naar pedicure. Zelf kunt u ook erger voorkomen door;

 • Was uw voeten zo min mogelijk met zeep en droog ze goed af, extra tussen de tenen
 • Zorg voor het juiste schoeisel en goed absorberende sokken, liefst geen gekleurde sokken omdat die door de kleurvezels minder vocht opnemen
 • Behandel sokken en schoenen met een antischimmelmiddel
 • Draag badslippers in openbare ruimtes
 • Vraag advies aan uw pedicure

  

Voetwrat

 

Voetwratten worden net als wratten op andere plekken van het lichaam, veroorzaakt door een virusinfectie. Voetwratten zijn zeer besmettelijk en zijn er in verschillende soorten

Hoe herken je een voetwrat;

Soms is het lastig te onderscheiden of het een wrat of likdoorn betreft. Met de druktest kunt u daar zo achter komen. Wanneer u bij bovenwaartse druk pijn ervaart, betreft het een likdoorn. Pijn bij zijwaartse (knijp) druk betreft een wrat.


Oplossing:

Daar er bij een voetwrat altijd sprake is van weefselwoekering, zal de pedicure niet eerder behandelen dan met toestemming van de huisarts. Er zijn diverse therapieën beschikbaar, maar bijna geen enkele therapie is afdoende. Meestal, ook al kan het jaren duren, verdwijnt de voetwrat vanzelf weer. Wanneer u pijn ervaart, kan de pedicure een behandelplan met u opstellen.